دکتر فاطمه زهرا دودمان ( نویسنده، )
به گزارش رک نیوز دکتر فاطمه زهرا دودمان نویسنده ،محقق،پژوهشگردر سال ۱۳۴۷ درروستای رک از توابع شهرستان بیرجند به دنیا آمد ،وی دانش آموخته رشته پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال ۱۳۷۵ است ،از دکتر فاطمه زهرا دودمان مقالات زیادی در زمینه های مختلف پزشکی از جمله اعتیاد و راه های درمان آن در ژورنال های معتبر داخلی و خارجی به چاپ رسیده است.کتاب (صدای سکوت) تازه ترین اثر ایشان است که در زمینه ادبیات دفاع مقدس به رشته تحریر در آمده و به زودی توسط انتشارات ستاره جاوید به چاپ خواهد رسید.
آشنایی با رشته پزشکی
تعریف
پزشکی یک دانش کاربردی است، هدف آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماریها و بازتوانی آسیبدیدگان است. اینمنظور با شناخت بیماریها، تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آنها به انجام میرسد. دانش پزشکی بر روی طیف وسیعی ازرشتهها شامل از فیزیک و زیستشناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده است.
هدف
امروزه هدف دانش پزشکی استفاده از فناوریهای دانشمبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راهحل مشکلات بالینی است. اکتشافات درباب ماهیت ژنها و سلولها دریچهای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستمهای مولکولی فراهم کرده است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماریها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده است.
تاریخچه
تلاش بشر برای درمان بیماریها و آسیبها از دوران پیش از باستان وجود داشته است و در دوران باستان نیز در کنار مذهبو گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط پزشکی را به عنوان دانش و فنیمجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابنسینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنهابه توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان میشود که وی مسلمان بوده است) طی شد. در رنسانس بابهرهگیری از روش علمی پزشکی پیشرفتهای قابل توجهی کرد.
از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته میشودبنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماریها را دچار تحولی جدیکرد به طوری که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتیدانستهاند.
اهمیت سلامتی
اهمیت سلامتی در بهرهوری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجههای درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذاسازمانهای پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمند سازی فعالیتهای پزشکی تأسیس شدهاند.در حرفه پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی میکنند.
عملکرد بالینی
در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیصهای افتراقی، بررسیها (شامل آزمایشها و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام میشود. امروزهپیشرفتهای روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماریها منجر به تخصصی شدنپزشکی و تقسیم آن به رشتههای مختلف شده است.
ارائه خدمات پزشکی
با این حال کماکان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطحمراقبتهای اولیه بهداشتی، با تمرکز روی عملکرد پزشکان عمومی و پزشکان خانواده شروع میشود و بسته به نیاز درسیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصیتر را ارائه میدهند ارجاع میشوند.پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گرانقیمت که در این راه سازمانهایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاستهای جهانی وایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامت سعی در رفع این نقیصه را دارند.
بیشتر